• Home
  • Contact

Contemplatieve fotografie Zomercursus

Zomercursus Contemplatieve fotografie

Maak kennis met contemplatieve fotografie, ook wel bekend als “mindful fotografie” of “meditatie in actie”

  • Ervaar weer te kijken als een kind: fris, vreugdevol en oordeelvrij
  • Begeleiding door fotografe en coach Betty van Engelen
  • Drie dagen in het Emmausklooster

Het programma van de zomercursus “contemplatieve fotografie” is gericht op onze manier van kijken. Hoe neem je onbevangen en fris de wereld om je heen waar? Hoe breng je je oog, geest en hart op één lijn? Hoe zet je de waarneming die jou raakt om in een foto die anderen raakt? Er zullen tijdens de cursus momenten van meditatie zijn en momenten waarop we samen de losse stappen oefenen, maar ook is er veel tijd om zelf buiten te oefenen met deze nieuwe manier van kijken. Verschillende opdrachten of thema’s “kleuren” de dag, we bespreken elke dag ’s avonds de gemaakte foto’s. Techniekkennis of dure camera’s zijn niet nodig.

Voor wie is deze workshop?
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die benieuwd is wat contemplatieve fotografie inhoudt en dit aan den lijve wil ervaren. De deelnemers moeten open staan voor meditatie, ervaring met meditatie is niet nodig. Ook moet je je oordelen over wat goede foto’s zijn durven loslaten.


Wat neem je mee?
Natuurlijk neem je je camera mee, volle batterijen en lege fotokaarten. Belangrijkst is dat je niet al teveel hoeft na te denken over je camera. Liever een klein compactcameraatje op de automatische stand of een iPhone waar je je vertrouwd mee voelt, dan een dure spiegelreflex waar je niet mee uit de voeten kan. Cartier Bresson zei al: “It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart and head.”

Een laptop waar je je foto’s op kan selecteren. Mensen met een SDLR of systeemcamera hebben òf een zoomlens nodig met bereik circa tussen de 28 en 135mm òf een prime van 50mm of 70mm. We fotograferen zonder statief of filters. Neem bij twijfel over je apparatuur contact op met Betty.

Zorg dat je je kleding afstemt op het weerbericht en iets meeneemt om je camera te beschermen bij eventuele regen.

Aantal deelnemers:  maximaal 8.

Reacties van eerdere deelnemers aan cursussen contemplatieve fotografie bij Betty

Wat een mooie ervaring om fris en onbevangen naar de prachtige details om je heen te kunnen (leren) kijken.
            - Hans

Het belangrijkste wat ik geleerd heb? Het moment niet voorbij laten gaan en kijken naar wat is. Dat heeft me veel gedaan.

            - Marion

Ik ben enorm geïnspireerd geraakt en heb me laten verassen door het -soms- onverwachte moois om me heen.

            - Monique

Er ging een nieuwe wereld voor me open.

            - Ingrid

Contemplatieve fotografie Zomercursus
Aanmelden

Doelgroep

2 Creativiteit

Data en tijden

van Vrijdag 16 augustus 2019 19:30
tot Zondag 18 augustus 2019 17:00

Begeleiding

Betty van Engelen

Betty van Engelen

Betty van Engelen is een autodidact fotograaf. Ze kijkt naar wat er is en wat haar verwondert. Dit kan een reflectie in water zijn, die maar even zichtbaar was bij het langslopen, een regenboog in een piepklein spinnenweb, of bijzondere patronen of structuren om haar heen. Als fotograaf is ze op zoek naar het ongeziene. Door eerlijk en oprecht te stil te staan bij wat haar raakt probeert ze terug te gaan naar de kinderlijke blik: open, eerlijk en nieuwsgierig. Ze heeft scholing gevolgd in contemplatieve fotografie en zich verdiept in mindfulness en waarneming. Nog steeds volgt ze cursussen over deze manier van fotograferen, vaak in het buitenland. Zelf zegt ze over haar fotografie: “De blijdschap en trots die ik voel als het me gelukt is om mijn verwondering vast te leggen in een foto, is mijn drive in mijn werk als fotograaf”.

 

Betty van Engelen is ook coach gericht op persoonlijk leiderschap. Haar liefde voor contemplatieve fotografie is ook in haar werk als coach terug te zien: ze wil bereiken dat mensen zich weer gaan verwonderen, zowel over zichzelf als over de mensen om hen heen. Kijken met een open blik geeft ruimte om de situatie vanuit een nieuw perspectief te bezien: waarom werkt bepaalt gedrag wel of niet in relaties en in de samenwerking met anderen?